ВЕЛИКИ  ЧЕТВЪРТЪК
                                                               21 април 2022 година


     
Велики четвъртък   е ден за възпоменание на Тайната вечеря на Иисус Христос с апостолите. На тази вечеря Божият син дава последните си напътствия на своите ученици, предрича смъртта си и казва, че един от тях ще го предаде.
      На Велики четвъртък свещенослужителите изнасят кръста от олтара - символ за носенето му от Христос към Голгота.
      Традиционно рано сутринта на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Това е единият приет за това ден, а другият е предстоящата Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - за да носи здраве, радост и щастие.
      По покана на Църковното настоятелство в Катедралната църква дойдоха деца, членове и приятели  на клуб „Млади възрожденци“- Общински комитет „Васил Левски“ от СУ „Н.Й. Вапцаров“, заедно със своите учители г-жа Лиляна Николова и Соня Додева. Запалиха свещички за здраве и участваха в Светата литургия, след което заедно с Църковните настоятели - г-жа Цветана Цанова, г-жа Живка Русанова и инж. Павел Костов, участваха в работилничката за Великденски яйца. С голямо желание  децата се научиха да боядисват червени яйчица , а след това с вълнения посрещнаха  Негово високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и Председателя на Катедралния храм  протопрезвитер  Добри Чаков. След благословението за здраве и повече знания, децата получиха подаръчета и отнесоха за здраве червени яйца на семействата си.

                             

                             

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com