ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
                                                                Пасхално послание

                                                               

        
                                                                                                До освещения клир,
всечестното монашество
и всички православни християни
от Доростолска епархия

           ПАСХА! ГОСПОДНЯ ПАСХА – ТЪРЖЕСТВО на тържествата, ПРАЗНИК на празниците!

          С духовен възторг и пасхална радост ликуваме и възпяваме тоя ден, който „… е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него“ (Пс. 117:24)

        Пасхалната светлина покрива цялата вселена и озарява бездните на ада: смъртта е унищожена, тъмнината е разпръсната, вратите на ада са сринати, светлината озарява всички твари!

      Победителят на ада, нашият Господ Иисус Христос, чрез смъртта и Възкресението Си победи дявола, обезсили смъртта и ни дарува Живот вечен.

          Как е нужна Пасха на измъчения от отчаяние и страдания съвременен човек! Светът около нас все повече се сгромолясва в пропастта на греха и погибелта - финансови кризи, глад, мизерия, бедствия, пандемии, войни - а войната в Украйна е между братя. Струва ни се, че тъмнината побеждава светлината, че греховната смърт заличава живота и радостта. Но това не е така! Множеството рани на човечеството подлагат вярата ни на изпитание. Но именно Голготската саможертва, страданията и смъртта на Господ Иисус Христос и Неговото преславно Възкресение утвърждават вярата ни. Защото чрез Възкресението Си Господ не премахва страданията, а ги побеждава с Пасхалната Си благодат.

         Да, нашият Господ Иисус Христос победи смъртта преди 2022 г.! Но трябва да помним, че тази победа, както в отделния човешки живот, така и в историческите съдбини на света трябва да се осъществява с духовна бран, с усилия, с молитва, с творчески подвиг на вярата, защото „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света!“ (Йоан 16:33). Защото Възкресение Христово е извор на вечна надежда и на небесна утеха – явява на света, че „и светлината в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Йоан 1:5). Единствено Пасхалната истина озарява целия мрак на нашия живот и ни указва пътя към ВЕЧНИЯ ЖИВОТ.

        Затова възлюбени „… всички да въззовем: Христос възкръсна – хора, веселете се!“ (Акатист на Пасха). Възкръсналият Жизнодавец, нашият Господ Иисус Христос, да ни удостои с мир, истина, праведност и да ни обдари с вяра, надежда и любов.

        В тези благодатни пасхални дни, но и дни на изпитания се обръшам към Вас с молитвено пожелание за здраве, благоденствие, мир и любов да цари между нас.

      Моля възкръсналият Христос Бог да ни сподоби със силна вяра, непомръкваща надежда, нелицемерна любов, преизобилно да излее своята благодат над всички нас!

                                                   ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 
                                                                                         †  Доростолски митрополит Яков                               
                        

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com