На 10 март 2017 година бе отслужена панихида в Катедрален храм "Св.св. първоапостоли Петър и Павел" град Силистра, по повод 72-рата годишнина от Дравската епопея и 113 години от създаването на 31-ви Силистренски пехотен полк - ЖЕЛЕЗНИЯТ. Панахидата бе отслужена от св.иконом Добри Върбанов и св.иконом Георги Попов.

   Представители на Община Силистра, десетки общественици и граждани се събраха, за да отдадат почит и преклонение в памет на героите и прослава на живите ветерани, участвали във Втората световна война срещу войски на Третия райх.
В края на панихидата, Йордан Райков , редови участник в 31-ви Силистренски полк, припомни и докосна присъстващите с разказа за преживяното по време на битката при Драва.
Дравската епопея е отбранителна операция на Българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва в Унгария. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21март 1945 г. На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. 
    С участието си, 31-ви Силистренски пехотен полк - Железния, през първия период на войната наброява 2307 души, а загубите, дадени през Втората световна война - убити, ранени, безследно изчезнали, общо - 1333 души, от тях убити - 291. 
 Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася за бойния престиж на Българската армия.
   Загубите на Българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

 

 

   
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com