СВ. МЧК. ДАСИЙ  ДОРОСТОЛСКИ

                                          НА ТОЗИ ДЕН [20 НОЕМВРИ] СТРАСТ НА

                                    СВЕТИЯ МЪЧЕНИК ДАСИЙ В ГРАД ДОРОСТОЛ
 

   „В град Доростол имаше такъв обичай, да се прави определен празник на Крон. Трийсет дни преди този скверен празник избираха някой от воините, който бе млад и хубав. И го подготвяха за жертва, като го обличаха в царски одежди и му нареждаха да изпълнява всякакви телесни похоти, а след трийсетте дни искаха да го заколят на требището на Крон. Жребият се паднал на воина Дасий и войниците, които бяха с него го подтикваха да върши това. А той, с благ помисъл, като размисли кое ще му е по-полезно им каза: „Понеже трябва да умра, за мен като християнин е по-добре да умра за Христа”. И отиде при Максимиан, прекръсти се и се изповяда. И  [Максимиан] като чу, нареди да го мъчат. И много беше мъчен за Христа и накрая беше посечен с меч.“

                                               

Архиерейска Света литургия отслужи Негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков в съслужение с представителя на руската църква в България архимандрит Вассиан , градското духовенство и свещеници от епархията.

 
  Всички дошли на празничната служба се поклониха на мощите на Свети Дасий, донесени  в дар  на Силистра от Папа Йоан Павел втори при посещението си в България и участваха в литийното шествие около храма.

                                                         

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com