В Доростолска епархия първа архиерейска литургия на

                            Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков

 

   Радостен и трепетен бе съботният ден - 31 октомври за църковното изпълнение на светата Доростолска епархия.

   В този ден Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков възглави първата си Св. Литургия в качеството си на епархийски архиерей.

  Митрополит Яков бе посрещнат пред административната сграда на Доростолска епархия откъдето се образува литийно шествие до катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“. В храма архиереят бе посрещнат с тържествено многолетствие. На светата Трапеза с митрополит Яков се наредиха архиепископът на Констанца и Томис Теодосий, Тулчанския епископ Висарион, който бе и официален представител на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейскя митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприян, Врачанския митрополит Григорий, Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манистири, Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян", ст. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, духовници от Доростолска епархия и гости от различни епархии и манастири на БПЦ, а също така и от Румънската православна църква.

   В края на богослужението с архипастирско слово към вярващите се обърна митрополит Яков. Той още веднъж благодари на Бог за това, че го е удостоил с велико служение и помоли всички да се молят усърдно, за да може да отговори на доверието, което му е гласувано.

 Всички вярващи пожелаха на новия си епархийски архиерей много здраве и дългогодишно служение, за да ги ръководи по пътя на спасението в Христа.

              

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com