Четиридесет дни от кончината на Доростолския митрополит Амвросий

 

   На 26 септември 2020 година, когато светата Църква си спомня преставянето на св. ап. и ев. Йоан Богослов, се изпълниха четиридесет дни от кончината на обичния Доростолски митрополит Амвросий.
  В този ден в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в митрополитския център гр. Силистра бе отслужена заупокойна света Литургия от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с Русенския митрополит Наум, Тулчанския епископ Висарион (Румънска Патриаршия), ст. ик. Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян", дякон Венцислав Георгиев – дякон при Варненска и Великопреславска митрополия, а също така и духовници от Доростолска епархия и от Румънската православна църква.
   След светата Литургия бе отслужена и полагащата се панихида, участие в която взе и Негово Високопреосвещенство архиепископът на Томи Теодосий (Румънска патриаршия)
След панихидата към свещенослужителите и събралото се множество вярващи се обърна митрополит Антоний. Той накратко припомни живота на покойния Доростолски митрополит Амвросий и отбеляза, че неговото десетгодишно служение като първосветител на Доростолската катедра няма да остане никога забравено: „...Днес сме тук, за да отправим обща молитва за упокой на душата на обичния от всички нас Доростолски митрополит Амвросий. В такива моменти именно молитвата се явява оная духовна роса, която напоява душата по пътя й към вечните селения! В този момент отново искам, от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от името на Св. Синод на БПЦ-БП да изкажа съболезнования към всички епархиоти на Доростолска епархия. Надявам се, че Всеблагият Бог ще настани душата на покойния дядо Амвросий там, където грее светлината на Неговото лице!“, каза още митрополит Антоний.
Към събралото се множество се обърна и архиепископ Теодосий. Той отбеляза, че Доростолска епархия се явява духовен мост между двете поместни църкви - Българска и Румънска. Архиепископ Теодосий увери, че винаги ще помни с голяма любов и уважение приснопаметния митрополит Амвросий и на всяка света Литургия, която отслужва, ще се моли горещо за упокой на душата му.
   След тези богослужебни последования се образува траурно литийно шествие от храма до гроба на блаженопочиналия митрополит Амвросий, където отново бе отклужена заупокойна молитва.

             

                                                 

    

                                                       

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com