Въздвижение на Светия кръст Господен
                                                          Празник на град Силистра


       

           На 14 септември се отбелязва един от големите празници в християнския календар - Въздвижение на Светия кръст Господен. В този ден, популярен като Кръстовден, църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.
       Според църковното предание света Елена - майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към Светите земи в Палестина. Тя тръгнала, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с успех - намерени били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите бил Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек.
         С празнична Архиерейска Света литургия започна деня на Силистра, отслужена от Негово високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в Катедралната църква „Свети първов. апост. Петър и Павел“ в със служение с градското духовенство и гости – свещеници от Украинската православна църква. Да се черкуват в храма бяха дошли много силистренци заедно с  д-р Юлиян Найденов - кмет на Общината, д-р Мария Стойчева – председател на Общинския съвет, г-н Николай Неделчев – областен управител, служители от администрациите, общински съветници и делегациите от побратимените градове на Силистра.
          Отслужен  беше водосвет за здраве и благоденствие на силистренци и раздаден осветен постен, бобен курбан и грозде на миряните.
             Представителите на Украинската православна църква  връчиха от името на митрополит Онуфрий орден „Свети  Великомъченик Георги“ на протопрезвитер Добри Чаков Иванов- протосингел на Доростолска митрополия за заслуги и укрепване на приятелството между двете  църкви.
 

                  

                                                                                                                                                

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com