БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
     ДОРОСТОЛСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

 


РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ
ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР,
ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО
И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ
ОТ БОГОСПАСЯЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ
„ …  СЛАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ БОГУ, И НА ЗЕМЯТА МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ БЛАГОВОЛЕНИЕ“ (ЛУКА 2-14)

      Днес изгрява СЛЪНЦЕТО НА ПРАВДАТА, полага се началото на спасението на всеки един от нас чрез рождението на Богомладенеца Христос.
„ … Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ ( ЙОАН 3-16)
И ето – днес се ражда.
Цялото ангелско войнство възпява и слави раждането от Дева на Христос по плът. Богомладенецът се полага в ясли, показвайки смирението, което ще ни спаси, принасят Му се дарове – злато, ливан и смирна като на  Цар неземен. Звезда Витлеемска огрява пътя, който ще ни преведе от земното към небесното. Небесата се отварят, за да достигне ангелското пение до нас. Всичко е притихнало, защото в тази свята нощ се изпълва Божият план за спасение на човеците. Христос се ражда, за да възвести новия закон. Закон, изпълнен с благодат, мир, любов към Бога и към  ближния. „ Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. „ (ЙОАН 15 : 12-13)
В дните на изпитание нека да не забравяме, че днес се роди Спасителят на света, че живеем в дни, изпълнени с благодат и мир. Да проявим своята любов, молейки се за всички страдащи, боледуващи, за медиците, сираците, вдовиците, полицаите, политиците и за всички нуждаещи се. Да загърбим различията и злото между нас -  да се обединим в доброто. Да проявим любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се гордее, радва се на истината, зло не мисли, всичко извинява, всичко претърпява….
Така, водени от вярата, надеждата и любовта в родилия се Богомладенец, да преминем заедно през трудностите и изпитанията на деня.
БЛАГОДАТТА, МИРА И ЛЮБОВТА НА РОДИЛИЯ СЕ ДНЕС БОГОМЛАДЕНЕЦ, И ОБЩЕНИЕТО В СВЕТИЯ ДУХ ДА БЪДАТ С ВСИЧКИ НАС!

                                                   ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
Благословена от Бога да бъде новата 2021 година изпълнена с мир, здраве, доброта и любов.

                                                                                        Доростолски митрополит Яков

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com