26 октомври 2020 година
Св. вмчк Димитрий Мироточиви 

    Преп. Димитра Доростолска /Димитровден/


        И тази година жителите на  село Калипетрово спазиха стародавната  традиция и отбелязаха тържествено престолния празник на своя храм – Св. вмчк. Димитрий Мироточиви.
      В навечерието на празника бе отслужено празнично бдение от архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия в съслужение с духовници от Доростолска епархия. След бдението бе отслужена и панихида за всички покойни ктитори и приложници на храма, но и за всички упокоили се жители на селото.
         На следващият ден, с благословението на новоизбрания Доростолски митрополит Яков, светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия и предстоятел на празнуващия храм, архимандрит Атанасий (Султанов) и духовници от Доростолска епархия и от Румъния.
В края на светата Литургия с архипастирско слово към вярващите се обърна Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Той припомни на събралото се множество житието на светия великомъченик Димитрий, като подчерта: „Светият великомъченик Димитрий не се поблазни от светски звания и богатства, които притежаваше. Неговата пламенна вяра го ръководеше и той не се поколеба смело да изповяда Христа, нашия Бог, пред мъчителя....    Всесърдечно искам да преподам на всички вас първо благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а сетне и това на новоизбрания ваш Доростолски митрополит Яков. Вчера той бе избран от Св. Синод на БПЦ-БП за приемник на древната Доростолска епархийска катедра. Нека Бог да му дари много сили и мъдрост, за да ръководи вас, повереното му паство, по пътя на спасението в Христа”.
       С пламенно слово-отговор към архиереите се обърна, епархийският протосингел и предстоятел на празнуващия храм протопрезвитер Добри Чаков.  Той благодари на архиереите за приетата покана да отслужат св. Божествена литургия и преподадат своето благословение над жителите на това китно добруджанско село. На всички калипетренци и гости на селото отец Добри пожела много здраве и благоденствие и все така ревниво да пазят традициите на православната ни вяра. След светата Литургия, по традиция полагаща се на храмов празник, бе отслужено и водоосвещение.
        На богослужението се помолиха д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, г-н Никола Узунов, кмет на  Калипетрово,  жители на селото и гости от  Доростолска епархия.
       След богослужението, по стара традиция, последва концерт от народни песни и танци в който се включиха самодейци от селото и гости. Накрая на всички бе раздаден  осветен курбан за здраве и благословение.

                                

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com