Свети вмчк. и целител Панталеймон
27 юли 2020 година

  
        На тази дата Православната църква чества Св. Пантелеймон. Той помагал на бедните и болните и правел чудеса. Заради вярата си в Христа бил подложен на жестоки мъчения, но винаги ставало чудо и той оставал жив. През 305г. го посекли с меч. От тялото му вместо кръв потекло мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило и дало плод.
       Св. Пантелей лекувал хората и ги пазел от болести. Той бил по-малък брат на св. Илия и покровител на летните бури, пороища и наводнения – затова го наричат и „Воден Пантелей”.
       Ние приемаме, че този ден е много подходящ за пътуване и затова го наричаме „Пантелей пътник”. На този ден птиците започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.
       За поредна година  Църковното настоятелство от Калипетрово събира миряните недалеч  от селото, край изворната вода в местността  „Юртлука“. Там ще се построи параклис с името на Св. Пантелеймон.
       Света литургия отслужи председателят на настоятелството  ставр. ик . Добри Чаков в съслужение с иконом Добри  Върбанов, протоиерей Роман /Румен Михалев/ и свещеник Иван Чобанов.
       Празникът завърши с водосвет и раздаден осветен курбан за здраве и благословение на всички присъстващи миряни.

                                                   

    

     

               

 

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com