6 август 2019 година – Преображение Господне

                                                                              
     Светата църква  днес празнува Преображение Господне. На този ден Спасителят взема със себе си най-приближените от апостолите - Петър, Яков и Йоан и се изкачва на планината  Тавор. От двете страни на Спасителя били пророците Моисей и Илия и се чува глас от небесата, който казва: “Този е моят възлюблен Син, в който е моето благоволение, него слушайте“. Апостол Петър казва “Господи, добре ние да бъдем тука тримата, да направим три сенника – за тебе , Моисей и Илия“…
     След като преминал облака, Спасителя бил сам. Господ Иисус Христос извършил много чудеса пред своите ученици – апостолите и множеството народ – възкръсвали мъртви, слепи проглеждали, хроми прохождали…. Но все още те не били убедени , че това е очаквания Месия, който да дойде и спаси човечеството от първородния грях. Когато слизали вече от планината, той поръча  на своите апостоли Петър, Яков и Йоан на никому да не казват това,  докато не се прослави  Син человечески  и разговаряли с него. След това светъл облак ги засенчва.
     В този ден много от вярващите вземат Свето Причастие в Богородичния  пост, като в чест на празника се позволява  риба.
      Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде, освещава се и  раздава на близки и съседи.
     В храм „Свети пророк Илия“ в село проф. Иширково, след Светата литургия Отец Добри Чаков  освети  узрялото  грозде и се раздаде за благословение на богомолците.

                                                             

                                                
                                   

             


 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com