Възнесение Господне

 

                                                                                      

                                                                              
      Светата православна църква почита днес на 6 юли 2019 година, църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово – Великден.
       Според Новия завет 40 дни след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение.
     На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.
       С Божествена Света литургия отслужена от ставр. ик. Добри Чаков започна празника в  храм „Свети пророк Илия“ в село проф. Иширково.
        В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според  учението на Светата църква, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. По този повод присъстващите богомолци си размениха „раздавки“   за починалите сродници, отчетени от свещеника.
      За енориашите от селото и гостите  председателят на Църковното настоятелство, ставр. ик. Добри Чаков , заедно с настоятелите,  подреди трапеза с козунак, червени яйца и специално  подготвен вкусен селски     деликатес „бял мъж“.

       Бог да прости душите на всички покойници, а на нас да дава нови възможности за покаяние и живот според Неговите заповеди!

                                       


                                                         

 

 

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com