БЛАГОВЕЩЕНИЕ
          25 март 2022 година      Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.
       В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.
       Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.
       Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора  и прогонват влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец".
       Със Света литургия  отслужена от протопрезвитер Добри Чаков Иванов започна празника в църквата  „Свети Димитрий Мироточиви“ – село Калипетрово. Някои от миряните, след пост и молитва, взеха Свето причастие. На всички черкували се калипетренци , настоятелите раздадоха осветена риба за здраве и благоденствие.

                                      

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com