06 декември 2021 година
Свети Николай Мирликийски Чудотворец
      Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода, на банкерите и търговците.
       По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.
      Задължително на Никулден на масата присъства шаран. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.
     По повод празника, Света литургия в църквата „Свети Димитрий“ в село  Калипетрово отслужи протопрезвитер  Добри Чаков Иванов – председател на  настоятелството. Всички черкували се миряни, получиха осветен рибен курбан  за здраве и благоденствие.

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com