Храмов празник  в село Калипетрово
                                                             25 и 26 октомври 2019 година


      

     Храмът „Свети Димитрий Солунски” е един от най-старите в Добруджа,  построен е през 1847 година.
    Още в петък започна празникът с Всенощно бдение с петохлебие и панихида за ктиторите.В събота сутринта  Божествена архиерейска Света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с гости  духовници от чужбина , страната и епархията.
      Светата литургия  беше отслужена на специална сцена с олтар в двора, тъй като храма  не можеше да  събере множеството богомолци. Песнопенията бяха изпълнени от хора при Катедрален храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“ с диригент Йорданка Димова.
  „Споделената радост е двойна радост, споделената скръб е половин скръб“, така протосингелът на Доростолска митрополия ставрофорен иконом Добри Чаков и председател на Църковното настоятелство определи всеобщата  радост от участието нависоките гости от Румъния, Украйна, Молдова, Русия и Македония. Редом до Негово високопреосвещенство митрополит Амвросий застанаха украинският митрополит Агапит, руският архиепископ Юстиниан, епископ Висарион от Румънската православна църква, епископ Никодим от Молдова, много игумени, свещеници ,монаси и монахини.
     Високи гости от страната бяха Негово високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, игумена на Бачковския и Троянския ставропигиални манастири епископ Сионий, Архимандрит Василий -  представител на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и други  представители на Българската православна църква. В празника взеха участие и представители на Областната и Общинска администрации, кметове на селища от региона.
      Отслужен  бе водосвет и раздадени близо 800 порции курбан за здраве и благоденствие на всички черкували се гости и енориаши.
    Украсата на храма, сцената и олтара беше направена от  г-н Георги Градинаров от Румъния. Неговата работа предизвика  възхищение от миряни и гости.
    Народен оркестър от град Добрич и солисти , поздравиха от името на Църковното настоятелство всички участници в празника.
.
              


             

 

JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com